Maailmalle

Maailmalla on monenlaisia mahdollisuuksia eri alojen osaajille.

Ovet on tehty avattaviksi

Maailmalle lähteminen antaa uusien kokemusten lisäksi taitoja selviytyä uusissa ja yllättävissä tilanteissa sekä opettaa tuntemaan vieraita kulttuureja ja ennenkaikkea omaa itseä. Maailmalla kehittyy kielitaidon lisäksi monia sellaisia taitoja, joita työnantajat arvostavat osana uraasi:  suvaitsevaisuus, itsevarmuus, ongelmanratkaisutaidot, yhteistyötaidot, sitkeys ja  uteliaisuus.

Maailmalle voit lähteä

  1. opiskelemaan joko koko tutkintoa tai suomalaisen tutukinnon osia tai harjoitteluun. Kahdesta viimeksi mainitusta saat parhainta tietoa omasta oppilaitoksestasi. Koko tutukinnon suorittamiseen saat apua Maailmalle.net:in oppaasta ulkomailla opiskeluun ja  maakohtaisista tietopaketeista.
  2. töihin, jolloin paras aloittelijan tietolähde on TE-palvelut ja työnhaku ulkomailta tai EURES-verkkopalvelu. EURES-sivuilla Euroopan eri TE-palvelut julkaisevat avoimia työpaikkoja ja työvoimatoimistoissa on EURES-neuvojia henkilökohtaisesti auttamassa maailmalle lähdön kysymyksissä.
  3. vapaaehtoiseksi, au pairiksi, leirille, reppureissaajaksi… Kaikkiin näihin linkkejä ja vinkkejä alta.

Tärkein, kattavin ja luotettavin lähde maailmalle lähtemisen avuksi on Opetushallituksen ylläpitämä Maailmalle.net. Sieltä löytyy tietoa, kokemuksia  ja apua kysymyksiisi (mm. Facebook, puhelin, chat, sähköposti).

Toinen virallinen ja luotettavaa tietoa sisältävä portaali on European Youth Portal, jonka kautta löytää tietoa Euroopan alueen liikkuvuusmahdollisuuksista esim. solidaarisuujoukoista ja eurooppalaisesta vapaaehtoispalvelusta EVS:stä, joka lähettää nuoria maailmalle mm. kuntien nuorisotoimen, erilaisten järjestöjen ja yhdistysten kautta.

Suunnitelmasta toteutukseen

Kun olet tehnyt päätöksen reissuun lähtemisestä, niin käytännön vaihtoehdoissa apua antaa mm.

  • Allianssin nuorisovaihto, jossa muun hyvän lisäksi on tietoa vapaaehtoistyöstä, au pair -asioista ja kielikursseista. Allianssin kautta voit myös päästä konkreettisesti ja turvallisesti toteuttamaan maailmalle lähtemisen unelmaa.
  • Maailmanvaihto ry. ja AIESEC  järjestävät vapaaehtoistöitä ympäri maailmaa.
  • Rotaryjen nuorisovaihto järjestää kansainvälisiä leirejä sekä vuoden mittaisia vaihtoja. Koko perheesi voi kansainvälistyä ryhtymällä isäntäperheeksi Suomeen saapuville.
  • Vaihto-opiskelu Aasiassa, suomalaisen yrityksen kautta.
  • Moni kaupallinen tarjoaja kuten EF , STS  ja Speak & Fun järjestävät maksullisia kielikursseja- ja matkoja.

HUOM! Maailmalle lähtemisen päätöksestä suunnitelman toteuttamiseen kuluu keskimäärin vuosi.  Aloita valmistelu ajoissa.